Natuurwerkgroep Poelbroekpark

Poelbroek 8

Bijzondere natuur in het Poelbroekpark

Mensen die van bijzondere natuur houden moeten beslist naar het Poelbroekpark gaan. Het is een van de meest vogelrijke gebieden rond Haarlem en ook op plantengebied is het een topper. En dan hebben we het nog niet eens over de dieren, want ook op dit gebied heeft het Poelbroekpark veel te bieden, al zal het moeilijk zijn ze te zien. Een van de meest bijzondere vogels die het Poelbroekpark als broedgebied heeft uitgekozen is de roerdomp. Van deze reigerachtige komen in heel Nederland niet veel meer dan zo’n 300 broedparen voor. Ook tref je er de dodaars, blauwborst, nachtegaal, waterral, koekoek, bosrietzanger en tuinfluiter aan. Bovendien komen er drie verschillende wilde orchideeën voor. Zoveel bijzondere natuur in één klein gebied geeft wel aan dat het hier om een zeer ongewone plek gaat. Meer daarover leest u op het weblog Stadsplanten.

Vrijwilligers

Het Poelbroekpark is een kwetsbaar natuurgebied. Wanneer met te zwaar materieel wordt gewerkt raakt de bodem beschadigd. Een natuurwerkgroep van vrijwilligers werkt er daarom met licht materieel. Het is een gezellige groep mensen, die van buiten werken houdt. Tijdens de koffiepauze is er altijd iets lekkers dat iemand heeft meegebracht. Voor de lunchpauze wordt soep meegenomen. Wanneer je mee wilt doen kun je je aanmelden bij coördinator Niko Buiten, nikobuiten@online.nl.

De activiteiten van de natuurwerkgroep worden mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie voor bewonersinitiatieven van de gemeente Haarlem.

Werkdagen

De werkdagen zijn op zaterdag van 10.00 uur tot ca. 14.30 uur. We verzamelen voor het hek van Doe-Tuincomplex Poelbroektuin (aan het fietspad naar Vijfhuizen). De data voor 2017 zijn: 4 maart, 29 april, 27 mei, 24 juni, 22 juli, 19 augustus, 2 september, 23 september, 21 oktober, 18 november en 16 december.

Excursies 6 mei en 3 juni

Wilt u weten welke planten en broedvogels in het Poelbroekpark leven? In mei en juni kunt u met natuurliefhebber Niko Buiten op een vogel- en een plantenexcursie. De vogelexcursie is op zaterdag 6 mei van 9.00 tot 11.00 uur, de plantenexcursie op zaterdag 3 juni van 10.00 tot 12.00 uur. We verzamelen voor het hek van het Doe-Tuincomplex Poelbroektuin (aan het fietspad naar Vijfhuizen). Graag van tevoren opgeven via nikobuiten@online.nl.

Natuurwerkgroep op tv!

In maart 2013 maakte bioloog/ecoloog Franke van der Laan dit filmpje voor Meertelevisie, over een werkdag van de natuurwerkgroep Poelbroekpark. Het stukje over de natuurwerkgroep begint bij 2.44.

Poelbroekpark Peter Mol